Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в София с искания за радикална съдебна реформа и оставки на Цацаров, Борисов и ВСС

| обновено на 10.12.15 в 21:18
Снимка: БГНЕС
Протестиращи поискаха реформа в съдебната система оставките на главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и Висшият съдебен съвет, които, според тях, са виновни за хаоса в съдебната система и за оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

За около половин час движението на площад “Народно събрание“ беше блокирано. Няколко домата полетяха към сградата на парламента. С метли протестиращите изметоха символично подписите на депутатите, подкрепили съдебната реформа.

Дошъл съм да измета“ всички тези депутати, които юли месец се подписаха за едно нещо, а сега се отметнаха от думите си, без да дадат някаква реална причина за това. Вие журналистите не ги попитахте.

Моите искания са за съдебна реформа – колкото може по-сериозна и колкото може повече неща да се променят, защото системата в момента не работи.

Искам да измета статуквото, което не позволява никакви реформи, казаха протестиращи.

Протестът продължи към “Орлов мост“, където за кратко се стигна до напрежение с полицията. Органите на реда се опитаха да попречат на недоволните да блокират “Орлов мост”, но полицейският кордон беше преодолян, а движението по булеварда – спряно.

След кратката блокада на “Орлов мост“ шествието се отправи към сградите на парламента, Министерския съвет и завърши пред Съдебната палата.

"Долу Цацаров" и "Цацаров в затвора" бяха част от скандиранията, които се чуха пред Народното събрание. Този протест беше организиран по-рано в социалните мрежи под мотото: "Ще метем", а част от исканията, които обявиха протестиращите във "Фейсбук", бяха независимост на съда от политическата власт и прокуратурата, отчетност и децентрализация на прокуратурата, разследване на аферата Янева-Ченалова от независима комисия, която да включва членове, избрани от Европейския парламент, както и освобождаване на главния прокурор, който, според тях, е уронил престижът на съдебната власт.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!