Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият научно-технологичен парк "София Тех Парк" отвори врати у нас

| обновено на 11.12.15 в 19:02
Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев откри първия научно-технологичен парк у нас - "София Тех Парк“, като в церемонията участва и президентът на Словакия Андрей Киска, премиерът Бойко Борисов, министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер и европейският комисар по регионално развитие Корина Крецу.

Технологичният парк ще подпомага иновациите и високите технологии и ще подкрепя стартиращи компании. Част от проекта се финансира с европейски пари – 50 милиона лева по ОП“Конкурентоспособност“, като за съфинансиране са заделени и пари от бюджета.

Високотехнологичният парк разкрива добри възможности за страната ни, подчерта президентът Росен Плевнелиев:

„София Тех Парк“ е първата иновационна екосистема в региона на Югоизточна Европа. Тя разкрива възможности както за България, така и за региона. „София Тех“ е платформа за развитие, трансфер на високи технологии, за подкрепа на младите и предприемчивите, за утвърждаване на стартъп културата в България и региона.

Иновационният форум в технологичния парк носи името на българския изобретател Джон Атанасов. Президентът Плевнелиев и премиерът Борисов кръстиха форума символично.

Българският държавен глава и словашкият му колега Андрей Киска откриха символично улица в "София Тех Парк“на името на словашкия изобретател Йозеф Мугаш, а по-късно в централната зала на иновационния форум двамата президенти участваха в конференция, посветена на ролята на технологичните паркове за развитието на предприемачеството и иновациите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!