Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: След оттеглянето на Христо Иванов не е ясен пътят на съдебната реформа

| обновено на 11.12.15 в 11:59
Снимка: БГНЕС

В събота ръководството на "Демократи за силна България" ще се събере, за да вземе своето партийно решение дали да оттегли подкрепата си за правителството, съобщи в кулоарите на парламента председателят на партията Радан Кънев. Тогава ще се реши и дали Петър Москов ще освободи поста на министър на здравеопазването. Кънев не изключи и решение за оттеглянето си от лидерския пост, ако не получи подкрепата на ДСБ.

Събитията около конституционната реформа и оставката на правосъдния министър са на път не само да разрушат единството на Реформаторския блок, но и до изпадане на ДСБ в изолация в Блока, коментира Кънев:

За голямо съжаление от много време насам Блокът се превърна в организация, в която си споделяме решенията на отделните партии, а не взимаме решения заедно. 

По думите му, премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са направили тежък, но ясен политически избор.

Прецениха, че комфортът им от гледна точка на лобитата, които стоят зад съдебната власт, същите които свалиха ГЕРБ през 2013 година, които им спретнаха Костинброд, които избраха Пеевски и се заканваха с физическа разправа с ГЕРБ, същите тези хора бяха предпочетени от г-н Борисов като партньори в сегашното им управление. А то се оформя като управление на ГЕРБ, ДПС и АБВ.

ДСБ няма да предлага друг министър на правосъдието и след оттеглянето на Христо Иванов не е ясен пътят на съдебната реформа, смята Кънев:

Аз видях много атаки срещу Христо и от ГЕРБ, и от РБ – нещо, което дълбоко лично ме отврати. Сериозно съм притеснен, че следващият правосъден министър няма да има смелостта да върви по стъпките.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски на този етап не смята да се оттегли от поста си. В Реформаторския блок не е била обсъждана темата за оставки на други министри. Според него оттеглянето на Христо Иванов е негово решение. Радан Кънев също се е оттеглил от управлението, като решението му е лично.

Не смятам, че имаме аргументи да обсъждаме оттегляне на Реформаторския блок от управляващата коалиция, каза още Лукарски.

СДС няма намерение да предлага кандидат за нов правосъден министър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!