Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До средата на 2016-а ще бъде подготвена комуникационната стратегия за българското председателство на ЕС

Снимка: архив

До средата на следващата година ще бъде подготвена комуникационната стратегия за българското председателство на Европейския съюз през 2018 година, съобщи заместник-министърът на културата Боил Банов

Четирите ключови елемента, върху които работим за създаването на проекта за комуникационна стратегия - лого, мото, интернет-сайт и пресцентър на председателството.


За шестте месеца на председателството ще бъдат организирани 2 000 срещи, 200 от които ще бъдат у нас. Страната-председател е домакин и на 60 съвета на министри, посочи Мария Карабельова, началник на кабинета на вицепремиера по европейските въпроси: 

Бюджетите - около 50-100 милиона евро, това зависи от много неща. Малко е като екзотика, но действително, да кажем, по време на гръцкото председателство са организирани 15 000 обеди и 10 000 вечери.
Между 200 и 500 културни събития се организират по време на едно председателство. 

Политологът Първан Симеонов цитира резултати от социологическо проучване, според което българите смятат, че за председателството ни трябва да рекламираме предимно природата и историята си: 
Може би най-важното, това са посланията, които да обяснят възможно най-просто конкретните ползи, грубо казано ползите за джоба на всеки един в България, разбира се, без да се пренебрегват посланията за навън, които да популяризират страната ни. Природата и историята й може би вече са популяризирани в извесна степен край туристическата реклама. Сега явно е ред да се популяризират възможностите за инвестиции тук, от които да печелим всички ние.


Според проф. Ингрид Шикова, преподавател в катедра "Европеистика" на Софийския университет, председателството ще бъде зрелостният изпит а страната ни, 11 години след членството ни в Общността. По-добре обучена администрация и добри контакти в Брюксел са само част от предимствата от подготовката за председателството:

Председателството ще ни помогне да се почувстваме наистина като един пълноценен член на Европейския съюз, да повишим нашето самочувствие като държава, да направим реклама на нашия туризъм например, да покажем страната ни в най-благоприятната светлина, дори, ако искате, да променим мнението за България в някои отношения. Да покажем, че наистина България е една страна, която предлага много добри условия и за бизнес, и за туризъм, и за културни събития.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!