Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Трън откриха изложба от керамични изделия

Изложба на керамични изделия откриха в Трън. Представените в нея творби са изработени от десетте участници в практическо обучение по грънчарство в Музейния комплекс в село Бусинци. Обучението бе по линия на фондация "Джендър проект в България" и се проведе под ръководството на майстора-грънчар Светослав Желязков от Регионалния исторически музей в Перник. Курсът, чиято цел беше да възстанови прочутата в миналото Бусинската грънчарска школа, продължи два месеца. За нуждите на обучението фондацията закупи грънчарско колело, което при откриването на изложбата беше дарено на общината в Трън. То ще бъде монтирано и ще се ползва в Музейния комплекс в Бусинци. На откриването на изложбата бяха връчени сертификати на участниците в курса и статуетки на тримата отличени. С първото място и поощрителна награда бе отличен Валери Захариев.


Вижте още

Националният трибагреник бе развят от десетки домове в Гоце Делчев

Националният трибагреник бе развят от десетки домове, сгради и търговски обекти в град Гоце Делчев на празника – трети март.  С истинска почит, родолюбие и патриотизъм жителите на града поставиха българското знаме в навечерието на Националния празник, и усещането и гледката – да минаваш по улици, от които буквално от всяка къща се вее българския флаг,..

публикувано на 04.03.21 в 15:14
Сградата на Община Дупница

В Дупница набират социални асистенти

Започна приемът на заявления за ползване на социалната услуга “Асистентска подкрепа” в община Дупница. Услугата осигурява ежедневна подкрепа в домашна среда на лица с трайни увреждания или възрастни хора с невъзможност за самообслужване. Тя се предоставя от социален асистент. Максималната продължителност е до 4 часа дневно всеки работен ден...

публикувано на 04.03.21 в 15:12

Кюстендилската галерия е домакин на творческа резиденция

Кюстендил е домакин на 10-дневна творческа резиденция "RESET 2021" с международно участие, която се провежда в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в града. Програмата съдържа теоретична и практическа част, публични лекции, онлайн лекции и ще завърши с финална изложба на 13 март, каза един от организаторите – Диляна Стоименова от..

публикувано на 04.03.21 в 14:50

62-ма с коронавирус в болницата в Кюстендил

Нови 52 положителни проби с COVID-19 има в Кюстендилска област за изминалите два дни –  2-ри и 3-ти март. Най-голям е броят новозаразени в община Кюстендил – 30. В община Дупница новите случаи са 13, в Рила – 5, в Сапарева баня – 3 и една положителна проба има от Бобов дол, съобщават от Областния кризисен щаб.   Настанени за лечение в Ковид..

публикувано на 04.03.21 в 13:57

Община Сандански се присъединява към инициативата за по-чист град

По инициатива на граждани на община Сандански, в неделя, 7 март, се организира почистване на района от края на парк „Свети Врач“ до Зоокът „Сандански“ и от Зоокът „Сандански“ до Манастирчето. Община Сандански подкрепя инициативността на гражданите за по-чист и красив град и се присъединява към акцията по почистване. На всички, които желаят да..

публикувано на 04.03.21 в 13:35

Кметът на Белица изпрати благодарствено писмо до Бриджит Бардо

Кметът на община Белица Радослав Ревански изпрати писмо до френската кинолегенда и екоактивист Бриджит Бардо, в което изказва благодарност за активната й дейност в защита на животните и голямата подкрепа за „Парка за танцуващи мечки” в общината. „Това е и повод да я поканя в Белица“, каза за Радио Благоевград Радослав Ревански. „В самия повод..

публикувано на 04.03.21 в 13:28

Доброволци ще чистят коритото на река Струма

Доброволци от местния клон на Централната рибноопазваща организация в Перник ще чистят коритото на река Струма. Инициативата се организира съвместно с Община Перник и ще се проведе на 6 и 7 март. Участниците в акцията ще почистват реката в участъка от Синдикалния дом до района на ВиК, съобщи организаторът на Централната рибноопазваща организация в..

публикувано на 04.03.21 в 13:17