Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Гърция искат ясни правила по проблема с миграцията

Президентите Росен Плевнелиев и Прокопис Павлопулос
Снимка: БГНЕС

България и Гърция настояват за ясни правила за решаване на проблема с миграцията, които да се спазват както от държавите в региона, така и от страните в Европейския съюз, заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. Според Плевнелиев във всяка европейска държава трябва да има гореща точка за прием на бежанци:

Напрежението, което ние видяхме наскоро между някои от държавите на Балканите, се появи от това, че не се спазват правилата. Ясно е дефинирано в Европейския съюз, какъв е регламентът от Дъблин, какви са правилата на Шенген. И си даваме сметка, че когато прехвърляме мигрантите през полуотворени или затворени граници, а си прехвърляме отговорността от една държава на друга, това е само рецепта за катастрофа, за проблем. Когато сме заедно, имаме общ подход към общия проблем, тогава сме силни и можем да решим всеки проблем. 

Според мен, като български държавен глава, прословутите "хот спотс" не трябва да бъдат в една европейска държава, защото навсякъде влизат мигранти. Когато ние говорим за стотици хиляди, дори милиони бягащи от война и конфликти, не е възможно и не бива да оставим една или друга държава сама.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кристалина Георгиева подписа в Атина програма за подпомагане на бежанци

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева е в Атина, където подписа програмата за финансиране по настаняване на 20 хиляди бежанци.  Реализирането на програмата е решение на срещата на върха на страните от Западните Балкани от..

публикувано на 14.12.15 в 12:02