Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокопис Павлопулос и Росен Плевнелиев се срещнаха с български и гръцки предприемачи

Снимка: БГНЕС

Президенът Росен Плевнелиев обеща стабилност и реформи на представителите на гръцкия бизнес у нас на среща заедно с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос с български и гръцки предприемачи.

11 000  гръцки фирми работят у нас, като гръцкият бизнес създава 40 000 работни места в България. Южната ни съседка е третият най-голям инвеститор в България и е сред водещите в банковия сектор и машиностроенето, производството на храни и текстил и недвижимите имоти.

Президентът Плевнелиев обеща на гръцките предприемачи стабилна бизнес среда:

Българската държава ще отговори на вашите бизнес планове за развитие в България с реформи и със стабилност. Аз съм сигурен, че постигнатата стабилност в последната година ще продължи. През 2016 година на дневен ред ще бъде продължаване на реформата в българското правосъдие и реформа в българското здравеопазване, довършване на реформата в българската енергетика и реформа в българското образование.

Искам да окуража и българските компании да бъдат по-активни и амбициозни в региона, защото пазарът в региона тепърва ще се развива,
допълни българският държавен глава.

Стокообменът между България и Гърция е три милиарда евро, като гръцкият президент Прокопис Павлопулос призна, че в момента бизнес средата у нас е по-добра от тази в Гърция и подчерта важността на строежа на газовата връзка между двете държави:

Газовата връзка между България и Гърция е много важен проект за региона. Това ще помогне на двете държави да станат разпределителни центрове за синьо гориво, да привлекат повече инвестиции и да са енергийно независими.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!