Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи отличията на Международната награда на Херцога на Единбург за 2015 г.

Снимка: БГНЕС

25 младежи получиха от президента Росен Плевнелиев отличията на Международната награда на херцога на Единбург за 2015 г. Наградата е създадена преди 60 години и е водеща младежка програма за личностни постижения в областта на неформалното образование. Държавният глава посочи, че в програмата участват милиони младежи от 144 държави.

Учите се на толерантност, на добротворство и на солидарност. Това са ценностите, на които възпитава програмата, затова тя е уникална. Всеки може да се включи. Един от създателите на програмата Лорд Джон Хънт е и водач на първата експедиция, покорила Еверест. Какво по-безспорно доказателство от това! Хората, които участват в Международната награда, знаят как да покорят дори и Еверест.

Наградата развива качества като постоянство, оптимизъм и самоконтрол, подчерта посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, която също е носител на Наградата от преди 28 години:Снимка

Спомням си как моята учителка в Лондон обичаше да казва две важни за мен неща: "Важното е не какво ти е предоставено от живота, а как използваш това, което ти е предоставено". Второ - "кой си като човек означава също как се справяш с неуспехите и дали учиш от тях, за да станеш по-силен".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!