Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Нюланд e в България за срещи с Плевнелиев и Борисов

| обновено на 19.01.16 в 15:42
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, която е на работно посещение у нас, направиха преглед на стратегическото партньорство между България и САЩ.

Двамата са обсъдили сътрудничеството в областта на отбраната в контекста на усилията за овладяване на миграционната криза и заплахите към сигурността. Те са оценили високо взаимодействието между правоохранителните органи в борбата с тероризма. Икономическото сътрудничество и енергийната диверсификация също са били акценти в разговора.

Премиерът е информирал помощник държавния секретар за започването на проекта за газова връзка България-Гърция и за подкрепата, която страната ни е получила за изграждането на газов хъб „Балкан”. Според премиера, двата проекта, както и започналите проучвания за добив на природен газ в Черно море, ще гарантират енергийна независимост на България и ще разширят възможностите за разнообразяване на енергийните източници и маршрути за доставка на синьо гориво.

Борисов е поставил пред помощник държавния сектерар и въпроса за визовия режим за български граждани. Премиерът е посочил, че страната ни е заинтересована от запазване на перспективите за разширяване на програмата на САЩ за безвизови пътувания.

Борисов и Нюланд са оценили като успешна формата на сътрудничество на работните групи за стратегически диалог между България и САЩ в ключови области като сигурността, енергийната диверсификация, върховенството на закона и културните връзки. Работните групи бяха създадени при посещението на държавния секретар Джон Кери в началото на миналата година.

Силната ангажираност на общественото мнение и политическата воля на правителството са фактори, които очакваме да доведат до истинска реформа в съдебната система. Нейната цел е да предостави ефективно и справедливо правосъдие, а бизнесът и гражданите да се почувстват равнопоставени с държавата, е подчертал премиерът пред помощник-държавният секретар. 

Борисов е посочил целите на съдебната реформа: промени в Конституцията за засилване ролята на инспектората, отчет на главния прокурор пред парламента, разделянето на Висшия съдебен съвет, както и внясането на конкретни дати в парламента на 5 закона, сред които за съдебната власт, антикорупционният закон и законът за борба с тероризма. 


Стратегическото партньорство между България и САЩ  е от изключителна важност не само за страната ни, но и за региона  е заявил президентът Росен Плевнелиев пред помощник държавния секретар на САЩ Двамата направиха преглед на двустранните отношения между България и САЩ и обсъдиха работата на групите за стратегически диалог между двете страни, създадени след посещението у нас на американския държавен секретар Джон Кери в началото на 2015 година. Сред обсъжданите теми са били бъдат регионалното сътрудничество, енергийната сигурност и разнообразяването на източниците на синьо гориво за България, както и изграждането на южния газов коридор.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!