Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският окръжен съд ще разгледа жалбата на бившия кмет на Стрелча

| обновено на 26.01.16 в 12:27

Очаква се Пловдивският окръжен съд да разгледа жалбата на Иван Евстатиев срещу наложената му от съда в Панагюрище мярка за неотколение "задържане под стража". Заседанието е насрочено за 16.00 часа. Адвокатите на Евстатиев, който е обвинен в сексуално насилие върху 16-годишно момиче, ще поискат днес той да бъде освободен от ареста. 

Смятам, че освобождаването на Иван Евстатиев срещу парична гаранция ще обезпечи нормалния ход на процеса, каза адвокат Стоян Парпулов:

Той нито ще бяга, нито ще се укрива. Той беше на разположение на прокуратурата до задържането, явявал се е, не е правил опити да се отклони.

Адвокат Парпулов обясни, че няма противоречие в позицията му, въпреки че като социалист подкрепи декларацията, осъждаща поведението на Иван Евстатиев, а часове по-късно се яви като негов защитник:

В декларацията няма думата заклеймяване. Прочетете внимателно, тя се състои от две изречения. Там е преди всичко обръщение към компетентните органи да изпълнят своите задължения и след това има препоръка към Общинския съвет на Стрелча да вземе определено отношение за Стрелча. Не прехвърляме топката.

Жители на Стрелча се организират и ще присъстват пред сградата на съда в Пловдив. В подкрепа на Стрелча ще присъстват и жители на Пазарджик, организирани от фейсбук групата "Пазарджик е буден".

В понеделник Върховният касационен съд реши делото да бъде прехвърлено в Пловдив, след като 15 съдии от Окръжния съд в Пазарджик си направиха отвод, за да се изключат всякакви съмнения за наличие на предубеденост. 

След определянето на съдия-докладчик на случаен принцип се очаква да стане ясен и началният час на заседанието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!