Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Започна обратното броене за ДПС

Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

Започна обратното броене за ДПС, заяви Лютви Местан пред инициативния комитет за учредяването на партията "Демократи за отговорност, свобода и толерантност". Местан каза още, че новата партия ще обединява патриотите за гражданска либерална демокрация и ще разчита на гласовете не само на разочарованите от ДПС, а на всички: 

Известни като медии на депутат от ДПС наричат "хора от кол и въже" героите на българската свобода. Само това обстоятелство вече ни задължава да дадем решителен политически отговор. Сред нас е първият, който прозря тази необходимост още през далечната 1993 година - господин Мехмед Ходжа.


Присъстваха около 200 души, пред които Лютви Местан отговори на въпроса защо сега създава новата партия:

Правихме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел.

До създаването на новата формация се стигна, след като Местан беше изключен от ДПС в края на миналата година. На учредителното събрание присъстват бившите депутати от ДПС Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш, както и Бахри Юмер, бивш областен лидер на ДПС-Кърджали. По силата на закона политическа партия се учредява по инициатива на най-малко 50 граждани с избирателни права, които образуват инициативен комитет.


На няколко пъти Лютви Местан каза, че има сили, които ще се опитат да попречат на регистрацията на новата му партия:

ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия, и ако в нечий ум се върти безумната идея да потърси измислени основания за нерегистрирането на партия ДОСТ, нека да знае, че с присъствието си в тази зала днес казвате най-важното: "ДОСТ вече е регистрирана в сърцата на хиляди български граждани и няма сила, която да я спре".

За учредяването на партията са необходими подписите на 2500 души. До три месеца след провеждането на Учредително събрание, на което ще се приеме устав и ще се избере ръководство на партията, тя трябва да се регистрира в съда.


Снимка

Междувременно депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира, че Движението не се притеснява от отлив на симпатизанти заради новия политически проект ДОСТ:

ДПС не се пристеснява от учредяването на която и да е партия. Мисля, че са малко пресилени думите, че много от нашите симпатизанти ще отидат на учредяването. Нека да видим кой е отишъл. Симпатизантите на ДПС са достатъчно интелигентни хора и правят разлика между истинските принципи, истинските идеи на Движението за права и свободи и всички подобни имитации.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Лютви Местан

Лютви Местан обявява ДОСТ

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан ще обяви учредяването на партия Демократи за отговорност, солидарност и толерантност (ДОСТ). Местан определи новата формация като "либерален, евроатлантически проект". Лютви Местан беше изгонен от партията преди Нова..

публикувано на 27.02.16 в 08:32