Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ недоволни от работата на Кунева по борбата с корупцията

Румен Петков
Снимка: БГНЕС

От АБВ разкритикуваха работата на вицепремиера Меглена Кунева по антикорупционното законодателство. По време на политическите консултации на "Дондуков" 2 от парламентарната група са предложили президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС).

Състоянието на сигурността, борбата с корупцията и законодателните идеи на парламента обсъдиха представителите на АБВ на срещата с президента. 

Румен Петков посочи, че дори президентската администрация не разполага с текстове на антикорупционното законодателство:

Няма готовност от госпожа Кунева и нейния екип да бъдат представени реални текстове за антикорупционна законодателна дейност. Обезпокоени още по-силно сме от факта, че министър Захариева работи много интензивно със Съвета, който беше изграден по наше настояване за съдебна реформа, но поради липса на антикорупционно законодателство тя ще бъде принудена по силата на решение на Народното събрание, за да спази срока, да внесе сакат законопроект за съдебната власт. Липсата на антикорупционно законодателство ще направи невъзможно ефективното за разширяване дейността на съдебния инспекторат.

От АБВ са категорични, че КСНС трябва да разгледа проблемите в сектор "Сигурност" в условията на мигрантската вълна в Европа. Генерал Михо Михов подчерта:

Не маловажен за мен беше въпросът и оценката за състоянието на Българската армия, предвид достатъчно високия брой военнослужещи от професионалния състав, напуснали въоръжените сили през миналата година, липсата на резерв, новия пакет от закони, които Министерството на отбраната предлага, и особено в частта му за подготовка на младежите и девойките във военно-техническо отношение. Тук срещаме разбирането на президента като върховен главнокомандващ.


Президентската институция подкрепя номинацията на Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН, е посочил държавният глава. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!