Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за руско-турската намеса не се разпусна

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия, създадена да проучи фактите и обстоятелствата, свързани с твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на страната ни, не се саморазпусна на първото си заседание. Първа точка в дневния й ред беше проекторешение за предсрочно прекратяване дейността на комисията. Председателят й Валентин Радев прочете мотивите:

Смятаме, че  националните интереси на Република България ще бъдат защитени по-добре, ако приемем решение за предсрочно прекратяване на дейността на временната комисия. Необходимата защита на суверенитета и независимостта на страната ни, както и защитата, от каквато и да е намеса във вътрешно политическия живот, е част от работата на съответните органи на държавната власт. Станахме и свидетели на вече предприети конкретни мерки от страна на Министерство на външните работи и на други държавни органи за ограничаване и неутрализиране на такава намеса. Убедени сме, че държавните органи, отговорни за националната сигурност, имат необходимия капацитет за наблюдение, анализиране и оценка на опити за външна намеса във вътрешната политика на страната, както и за бързо и своевременно информиране на държавното ръководство.

По време на дискусията имаше предложения за промяна на името на комисията, от което да отпаднат Русия и Турция и да се запише трети страни. Второто предложение беше да се създаде изцяло нова комисия. Депутатите не се обединиха около нито едно предложение и решиха да изготвят доклад от дискусията за прекратяване дейността на Комисията.
 


  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!