Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Смилов: Излизане на Великобритания от ЕС ще се насложи с бежанската криза и кризата в еврозоната

Снимка: БГНЕС

Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз ще има негативен ефект и за Източна Европа, беше една от тезите, обяснени на дискусия за последствията от референдума в Обединеното кралство.

Обединеното кралство винаги е било част от Европейския съюз, подчерта посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс и коментира евентуален негативен вот на референдума на Острова. Както всеки развод, едно евентуално излизане на Великобритания от ЕС би било сложно:

Какви биха били алтернативите ни? Например норвежкият модел - да сме част от европейското икономическо пространство, но не и от ЕС. Друга възможност е двустранен договор по примера на Швейцария.

Излизането на Великобритания от ЕС ще е крачка назад, смята Даниел Смилов - програмен директор на Центъра за либерални стратегии:

Една такава дезинтеграция ще се насложи с други две кризи, които все още не сме решили - бежанската криза и кризата в еврозоната. Ще бъдат окуражени точно тези политици, на Унгария, на Полша, в момента. Тази мода ще се разпространи, според мене, бързо, особено в източната част на континента.

Позицията на българския евродепутат Светослав Малинов:

Ние имаме споразумение, което, вероятно, ще бъде последното основание на колебаещите се да гласуват за оставане на Великобритания. И аз не мога да не подкрепя това. Така или иначе трябва да избираме между орязани права и това българските граждани да имат такива права във Великобритания, каквито ще реши едно много по-антиевропейски настроено бъдещо правителство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!