Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Стимули за университетите, които предлагат специалности, от които има нужда

Снимка: БГНЕС
Ще има финансови стимули за университети, които предлагат специалности, от които има нужда икономиката ни. Сред тях са технически и аграрни специалности, военно дело, педагози, посочи министърът на образованието Меглена Кунева. Правителството одобри критериите за определяне на приема във висшите училища и списъкът с приоритетни напраления.
 

С тези критерии, които ние даваме, се поставя началото на това финансиране на образованието с неговото качество. От тази година делът на качеството, който се отразява в субсидията, ще бъде 25%, а през 2020 година ще достигне 60%. Целта е да се ограничи разрастването на неефективните професионални направления.

Например "Икономика и управление", която произвежда безработни висшисти, и се стимулират тези, от които пазарът има нужда - инженери, IT-специалисти, аграрни специалисти, педагози. Критериите, които приехме днес, разделят специалностите в четири категории. Свърхприоритетни са IT и математика, приоритетни - инженерни, технически, природо-математически науки, педагози, аграрни науки, военно дело.

За тях има търсене на пазара на труда, но досега нямаше стимули за кандидатстване. Намаляване на парите за висше образование - няма. Напротив, това, което сме предвидили в IT-сектора, е, студенти, които са издържали изпита и са записани над броя, който в момента е в университета, има увеличаване с 2000 лева за студент, обясни Кунева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!