Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат от 1-ви юни билетът за градски транспорт в София да струва 1,60 лева

| обновено на 25.03.16 в 17:38
Снимка: БГНЕС

От 1-ви юни цената на билета за градски транспорт в столицата да стане 1,60 лв., предлагат от Центъра за градска мобилност. Според разчетите на Центъра цената на едно пътуване в градския транспорт се оценява средно на 1 лев и 64 ст.

Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра, обясни, че промяната в цената на билетчето има за цел да насърчи използването на дългосрочни карти за пътуване. Предложението трябва да бъде обсъдено от комисиите в Столичния общински съвет, а крайното решение ще вземат общинските съветници. 

Ако Столичният общински съвет одобри по-високата цена на билета, глобата за нередовен пътник ще се увеличи двойно. При отказ да се заплати на място и бъде съставен акт нередовният пътник вече ще дължи 200 лева. За това ще настоява заместник-кметът по транспорта Любомир Христов:

Глобата трябва да бъде с размер достатъчно висок, за да играе разубеждаваща роля към потенциални нарушители. Не трябва да бъде поносима или приемлива, както някои хора твърдят, защото по този начин всъщност се стимулира нарушението.

Пътниците в градския транспорт не одобряват предложеното повишение на цената на билета:

Мисля, че не е реално да се вдига цената при положение, че не се променят услугите.

Много ми се струва, тъй като горивата поевтиняха и то от доста време насам, така че не ми се струва редно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!