Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски таксиметрови шофьори се обявиха срещу новия данък за превозвачи и фирми

Снимка: БГНЕС
Над 150 пловдивски таксиметрови шофьори се обявиха срещу новия данък за превозвачи и фирми. Те се събраха на  предупредителен протест  пред зала „Чайка”  до Стадион „Пловдив”.
 
Настояваме за отпадане на законопроекта, който вчера мина на първо четене в парламента, казаха шофьорите на таксита като го нарекоха лобистки и подчертаха, че обслужва единствено няколко големи превозвачески фирми в столицата. Георги Ряпов от националната асоциация на превозвачите и таксиметровите водачи в Пловдив:

Преди пет месеца ходихме и успяхме да го  оставим този данък. Тогава цялото Народно събрание гласува, че такъв данък не може да има. Откъде се появи този проектозакон. Аз го нарекох проект за кражби.

Законопроектът предвижда налога на такситата да бъде между  400 и хиляда лева за всеки автомобил като сумата ще се определя от общинските съвети по места и ще се заплаща от превозвач, лицензиран да осъществява такава дейност. Същевременно се постави и срок до първи април, в който шофьорите на таксита трябва да сключат трудови договори с превозвача, към когото са регистрирани, за да учредят собствена фирма за превоз на пътници.

Ето тука сред нас има превозвачи. Всичките те са си направили нещата, както трябва. Водачите им са назначени на трудови договори, апаратите на автомобилите са фискализирани на фирмите, а не както в София, имат по хиляда, две хиляди коли и въпреки това нито един от хората им  не е назначен на работа към съответната фирма на трудов договор. Никой не плаща данък предварително, дайте да се разберем. Лично съм внесъл становище в комисиите. Там пише, съгласни сме, ако се направи патентен данък да бъде, както трябва да бъде. Той се отнася за свободни професии.

Ако законът бъде приет шофьорите в Пловдив се готвят за масови протести по основните улици и булеварди, както и организиране на национално шествие до София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!