Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествена церемония в Карлово изпратиха 31-вия български военен контингент за Афганистан

Снимка: Министерство на отбраната

В Карлово с тържествена церемония беше изпратен 31-вият български военен контингент за участие в Международната мисия на НАТО в Афганистан - "Решителна подкрепа". Командир на контингента, който наброява 110 души, е полковник Руси Русев от Командването на Сухопътните войски, а командир на взвода за охрана е лейтенант Славена Желязкова от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

По думите на министър Ненчев съвременната среда за сигурност е динамична и трудно предвидима, а националната ни сигурност излиза извън границите ни, затова участието в подобни мисии и операции е ключов фактор, не само за утвърждаване на авторитета на България, но и за повишаване на способностите на въоръжените ни сили:

Тези невероятни момичета и момчета - сигурен съм, че те ще изпълнят мисията си. Абсолютно съм убеден, че както досега ще получа най-висока оценка на възможно най-високо ниво както в НАТО, така и в други структури на алианса, които оценяват изключително високо нашите усилия, нашите способности и разбира се, личния принос и труд на всеки един от хората.

Министърът на отбраната поздрави и първата жена командир на взвод за охрана в задгранична мисия - 26-годишната Славена Желязкова. Под нейно ръководство ще са 59 военнослужещи. Убедена съм, че колегите ми имат пълно доверие, както и аз на тях - каза лейтенант Желязкова:

Взводът проведе подготовка, както чисто теоретично, така и на полигоните в близост до Карлово, Марино поле и Янево. Смятам, че подготовката беше достатъчно продължителна, все пак говорим за професионални военнослужещи, така че взводът е добре подготвен, както и целият контингент. Хората казват - на жените мястото им е в канцеларията - не е така. Хората не се определят на мъже и на жени, не се определят на млади и на стари. Определят се на хора, които вършат работата си с желание, с хъс и на такива, които нямат желание и не са доволни. Аз обичам това, което правя и правя това, което обичам.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!