Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Не съм се намесвал при назначения в държавната администрация

Борисов не вижда нищо скандално в проверката на Фонд "Земеделие"

| обновено на 08.04.16 в 14:36
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че никога не се е намесвал при назначенията в държавната администрация. Той подчерта, че винаги се е доверявал на предложенията на министрите от кабинета. Коментарът на премиeра бе в отговор на въпрос за това кой е избрал Цветелин Цветанов за ръководния пост на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Борисов посочи:
Стотици назначения са направени в държавата през годините. Всеки министър може да потвърди, че за нито един пост в министерство аз не съм се намесил да дам човек. Във всички министерства е така. Защо? Защото министърът е принципалът, който носи отговорност за назначението. Разбира се, имаше предложение Флоров да стане шеф на ДАИ – аз не се съгласих, защото тогава все още имаше напрежение, не беше доизчистено всичко по делата, които се водеха, и не исках да се създаде напрежение около името на Флоров, който е един достоен полицай. Ние сме назначили около 2500 високономенклатурни кадри в тази държава. Да кажем, ние няма да ги разследваме, няма да ги преследваме, ако са извършили престъпление? Ми тогава каква борба с корупцията е? Няма защитен човек. Няма значение на каква позиция е в ГЕРБ, партията или в държавата. Но това също важи и за другите партии.
Вчера трима от задържаните за корупционни действия в агенцията, сред които и Цветанов, бяха оставени в ареста.

Борисов не вижда нищо скандално в проверката, която прокуратурата и ДАНС провеждат във фонд "Земеделие" заради съмнителни договори по Програмата за развитие на селските район. Той обясни, че голяма част от парите по тази програма вече са платени:
Борбата с корупцията е едно, скандал е друго. Ако има по сигналите, които са ни дали хора, извършили престъпления, затова са там прокурорите и ДАНС, ще бъдат вкарани в затвора. Парите от Европа, които са ни дадени, имат само още пет милиона да ни плащат по тази програма. Всички държави, непрекъснато, цяла Европа има, финансови корекции се казва. Значи ако някъде има проект,  говоря за България, ще бъде коригирано. Затова са тези инструменти, наречени финансови корекции, иначе програмата я платихме.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!