Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Ангелкова: Ранните записвания за летните почивки от основните ни пазари отбелязват сериозен ръст

Николина Ангелкова
Снимка: БТА

Има сериозен ръст на ранните записвания за летните почивки от основните ни пазари, което предвещава изключително добър летен сезон, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Карлово.

Туроператорите от Германия, работещи на българския пазар, отчитат ръст средно с 25 %. 30 на сто са заявките от Русия, като планираните чартъри на летище Варна и летище Бургас са с над 80% повече от миналата година, подчерта министър Ангелкова:

За първи път имаме чартъри, заявени за летище Бургас от пазар Франция. За шест години бяхме изгубили французите, но за първи път това лято имаме заявени и планирани чартъри от Франция и около 106% ръст на туристите, което в цифри е около 190 000 французи към момента записани.

От Полша ръстът ни към момента също е около 100%, т.е. пак около 200 и няколко хиляди, говорейки в конкретни цифри на ранните записвания. Имаме ръст от Румъния - там основно придвижването е с автомобили, но записванията на туроператорите към момента показват ръст около 5-6% . Румъния за миналата година ни беше водещ пазар , т.е. ние там имаме една устойчивост.

Целта на министерството е тези туристи, които в момента посрещнем, те да се върнат и да станат устойчива величина , а не да разчитаме на различни процеси, 
допълни Ангелкова.

В Карлово министър Ангелкова коментира с представители на местната власт и на туристическия бранш възможностите за превръщането на района в целогодишна туристическа дестинация. По думите й, фокусът трябва д абъде поставен не само върху културно-историческото наследство, но и върху развитието на спа туризма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!