Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Крумово с вход свободен за Деня на авиацията

Снимка: БГНЕС

Музеят на авиацията в Крумово е отворен за безплатни посещения. Това става точно месец след пожара, който изпепели ценни експонати и възстановки на уникални стари самолети. Посетителите могат да видят и репликата на първия български аероплан, построен през 1915 година от Асен Йорданов.

Междувременно преподаватели и техните студенти, подготвящи се за авиоинженери във филиала на Техническия университет в Пловдив, отбелязват днес 30-годишнината от създаването на специалността "Авиационна техника и технологии". За този период са обучени над 900 специалисти. В момента във филиала учат 65 студенти. Колко от тях упражняват професията след това, обяснява ръководителят на катедрата проф. Добрин Сейзински:

Примерно около 30-40%. Останалите се реализират като машинни инженери. Имаме стопроцентова реализация. Нашата авиация може да се каже, че е на ръба на оцеляването. На нея ѝ предстои развитие и старите кадри, които попълваха авиационния персонал, неминуемо ЕГН-то ги кара да си отиват от работата и мястото е на новите, на младите.

За днешния празник катедрата и аероклуб "Граф Игнатиев" са подготвили и авиационно шоу на частно летище край Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!