Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска квота е позитивно решение

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров определи разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска квота като позитивно решение. Той припомни, че в началото е бил противник на идеята заради подозрения за изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Сега Цацаров е променил мнението си. Смята, че атаките към него и прокуратурата от по-ранния период трябва да бъдат оставени назад във времето, както и че настоящото решение дава по-добра възможност съдиите и прокурорите да решават своите кадрови, дисциплинарни и кариерни въпроси отделно.

Това, специално за прокурорската гилдия, и следователската, разбира се, защото колегите са при нас, аз мисля, че е далеч по-добро. Мисля, че е по-добро и за съдиите. Само че това решение от тук нататък повишава изключително много отговорността на отделните колегии. Защото сега за проблеми, които възникват в една част от съдебната власт, вече няма да може да бъде обвинявана намесата на прокуратурата или лично на главния прокурор.

По повод вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов за засечени от службите опити за предизвикване на кризи у нас от съседни държави като Македония, Гърция и Сърбия, Сотир Цацаров подчерта:

Такива данни съществуват. По отношение на опитите да се предизвикат едни или други подобни събития, включително и чрез натиск на бежанска вълна, това е така. Но да искате от мен конкретните данни, мога поне да гарантирам, че държавните органи правят максимума, за да противодействат по всички възможни законови начини на това.

Относно появата в панамските досиета на български имена Сотир Цацаров каза, че прокуратурата не може да извършва проверки за това.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!