Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България търси подкрепата на Словакия за разширяване на енергийните проекти

Андрей Киска и Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

България търси подкрепата на Словакия за разширяване на енергийните проекти, по които работят държавите от Вишеградската група, за да може в тях да се включат България, Румъния и Гърция. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща в Братислава със словашкия държавен глава Андрей Киска.

Българският президент е на работно посещение в Словакия и ще участва в в 11-ия глобален форум по въпросите на сигурността.

Плевнелиев и Киска са обсъдили европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, обстановката  в Македония през последните дни, кризата в отношенията Русия – Европейски съюз, както и вълната от национализъм и популизъм в Европа.

Енергетиката също е била сред обсъжданите теми, посочи българският президент:
Споделяме общи приоритети за това да създадем пазар в Централна Европа и в Югоизточна Европа. Енергиен пазар, на който енергийните продукти се търгуват свободно и на пазарни цени. Търся подкрепата на Словакия за идеята за разширяване на всички газови проекти и енергийни проекти, които тук, във от Вишеградската група, се изпълняват. Те са много по-напред от нас в темата с диверсификацията на енергийните източници, в темата със свързаността. Търсим разширение към Румъния, България и Гърция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!