Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Рано или късно Русия трябва да се върне в рамките на действията за предсказуемост

| обновено на 18.04.16 в 15:33
Снимка: БГНЕС

Президентите на България и на Полша Росен Плевнелиев и Анджей Дуда изразиха в София обща позиция, че е необходимо засилване на източния фланг на НАТО. 

Двамата президенти обсъдиха сътрудничеството между България и Полша в областта на енергетиката, отбраната и сигурността, както и предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава. Военното присъствие на Алианса в региона трябва да се увеличи, заяви Росен Плевнелиев.

Рано или късно Русия трябва да се върне в рамките на действията за предсказуемост и диалог и да се откаже от агресивните действия, на които сме свидетели днес, смята президентът Росен Плевнелиев. Той коментира очакванията си за срещата НАТО-Русия, която се очаква в Брюксел следващата седмица:

Трябва да си говорим. Това е смисълът на този съвет. Но да си говорим само, не е достатъчно. Ние трябва да бъдем готови да се защитим. Ние трябва да имаме силно военно сътрудничество с нашите приятели от НАТО. Руската авиация не само в Балтийско море, но и на много други места, ние бяхме свидетели на опасно близко прелитане, навлизане в чужди териториални въздушни пространства. Ако Русия днес е непредсказуема, ако Русия днес действа понякога на ръба, когато се действа по този начин, ние имаме своята голяма отговорност. Принципната позиция и ценностите да ни водят. Рано или късно Русия трябва да се върне в рамките на действията за предсказуемост, диалог и сътрудничество в рамките на международния правов ред. Рано или късно Русия трябва да се откаже от агресивните действия, на които сме свидетели днес.
По темата се изказа и полският президент Анджей Дуда, който е на официално посещение у нас. Според него НАТО трябва да увеличи присъствието си в региона: 
С Русия трябва да се разговаря. Не бива да се води политика за изолираност. Тези събития, които се случват и в Черно море, и в Балтийско море, където руски самолети преминават съвсем близо до военни кораби или сили на НАТО, по един много ясен начин показват, че Русия опитва дали НАТО е слаб и се бои, или е силен и отбранява териториите на страните от Съюза. Тук отговорът на НАТО трябва да бъде еднозначен. Именно това подсилване на потенциала и увеличаване на числеността на силите на Съюза в нашата част на света, така че всеки, който има каквито и да било агресивни амбиции, да вижда, че действията с агресивен характер не са релевантни.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!