Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданско неподчинение обявиха работещи на полигоните край Голям чардак и Поповица

Снимка: БГНЕС

Гражданско неподчинение обявиха повечето от работещите към Агенцията за борба с градушките на полигоните край Голям чардак и Поповица. Над 60 души изразяват по този начин несъгласието си с предстоящите съкращения и искат запазване на щатните бройки, както и за 20% процента увеличение на заплатите.

Протестиращите подчертаха, че според последните разпореждания на Агенцията за редукция на заетите в сектора на всяка една площадка трябва да работят по двама души на смени, което е непосилно и опасно. Затова те категорично настояват да бъде запазено досегашното им разпределение на дежурствата.

Сега като ни оставят по двама, ще работим по 24 часа сами. Това значи, че и в тъмната част на денонощието пак ще сме сами. Работи се с взривоопасни материали. Ако стане някакъв инцидент...

А досега сме трима човека. Основното ни искане е да си останем по трима.

Протестиращите настояват и да се актуализират възнагражденията им, които в момента са в размера на минималната работна заплата, но основното им искане е за запазване на щатовете, каза от своя страна синдикалният лидер на КНСБ Евгени Иванов:

Бройката е под минимума, технологичния, който изисква тази работа. Постоянно се изтъква желанието да се прави някаква по-сериозна структурна реформа, която да доведе нещата до по-добър край, но това е някакво бъдеще, което е неясно. Така че в момента хората пристъпиха към гражданско неподчинение, защото демократичния вариант не става
.
Протестите обхващат освен полигоните в Голям Чардак и Поповица, Пловдивско, също и този в Плевен, уточни Евгени Иванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!