Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на седмицата стават ясни новите мерки за сигурност срещу преписването на матурите

Снимка: БГНЕС

До края на седмицата ще бъдат обявени новите мерки за сигурност срещу преписването на матурите в 12-и клас. Това каза в Бургас министърът на образованието Меглена Кунева. Родителски асоциации са предложили 2700 техни членове да участват като квестори на матурата, уточни още министър Кунева.

Усилията на Министерството на образованието ще бъда насочени към организацията на матурите, каза Меглена Кунева:

Ще обсъждаме преди всичко начина, по който те се провеждат, защото знаете, че почти всяка година има, за съжаление, изтичане на информация. Иначе в самото провеждане на матурата няма нещо различно.

Министър Кунева призова учениците да не преписват и подчерта, че на матурите ще има засилен контрол:

Усилията на министерството са насочени натам - камерите, начина, по който се провежда организацията на самия избор. Призивът е, защото аз наистина смятам така и ако някой си е научил, но въпреки това смята, че за по-сигурно трябва да има и варианта да препише, да се откаже от втория вариант. Аз знам, че този, който е решил твърдо да преписва и не учи въобще, не мога да го разколебая, но мога да се опитам да го хвана.

Мерките за сигурност срещу преписването на матурите ще бъдат набелязани на среща между министър Кунева и представители на Регионалните инспекторати, която ще се проведе в Ловеч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!