Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: Системата за пръстов код за болниците влиза в сила най-късно от 25 септември

Снимка: БГНЕС

Системата за пръстов код за болниците влиза в сила най-късно от 25 септември, оповестиха в Пловдив експерти от Националната здравноосигурителна каса.

Системата за пръстова идентификиация в болниците ще заработи най-късно на 25 септември. Два месеца преди това ще започне тестването ѝ в лечебните заведения, заявиха експерти от Националната здравноосигурителна каса на семинар в Пловдив. Тази година системата се въвежда единствено за тях. 
Подуправителят на Касата Иванка Кръстева подчерта, че извън предвидените в закона изключения идентификацията ще е задължителна.  
Уникалният идентифиикационен номер, който ще се генерира с новата система, е двоичен код, създаден по сканирането на случайни точки на пръстовия отпечатък, обясни Мартин Банков – главен експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в Здравната каса.  
В системата няма да се съхраняват изображения на пръстови отпечатъци. Данните се шифроват още в устройството, преди да достигнат дори до работната станция на изпълнителя на медицинска помощ. Освен това, всяко устройство ще има уникален криптиращ ключ и към него ще бъде добавена променлива компонента. Само НЗОК ще знае за нея и то тесен кръг от служители в НЗОК.                                                                
Със старта на системата през септември пациентите ще могат да изтеглят от сайта на Националната здравноосигурителна каса и мобилно приложение, от което ще се информират какви медицински услуги са получили. Ще получават и съобщения за сумите, които Касата заплаща за тях. Мартин Банков съобщи и за още една нова възможност за пациента:
Когато не е съгласен със събитието, за което е нотифициран, ще може да подаде сигнал директно онлайн към Националната каса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!