Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният съвет по етнически въпроси в Търговище помага за интегрирането на малцинствата

Снимка: Радио Шумен

Здравеопазването, образованието и културата са сред приоритетите за работа на Областния съвет по етнически и интеграционни въпроси в Търговище. В годишния план са предвидени редица мерки, целящи малцинствените групи да се интегрират в обществения живот. 

Според директора на Бюрото по труда Иван Топалов, държавата разполага с достатъчно механизми като държавния бюджет и Европейския социален фонд, за да подпомогне социалното включване на малцинствените групи, които са най-уязвими, на пазара на труда:

Основната грижа на бюрата по труда за интегриране на малцинствените групи, в случая ромите, се изразява в тяхното интегриране и приобщаване, като същевременно се стремим да бъдат обучени, тъй като голяма част от тях са без образование и без професии. Всички служители от бюрата по труда се стремят да предоставят всички услуги на търсещите работа и да ги ангажират като започнат работа по програми и мерки за заетост, а също така и на първичния пазар.

Според членовете на Областния съвет по етнически и интеграционни въпроси, усилията трябва да се насочат към мерки за подобряване на качеството на работната сила, по-пълна информираност на безработните за възможностите за започване на работа и подобряване на сътрудничеството с неправителствените организации.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!