Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двамата работници, пострадали при взрив в центъра на Панагюрище, са без опасност за живота

| обновено на 20.05.16 в 18:20
Снимка: БГНЕС

Няма опасност за живота на двамата работници, пострадали при взрив в центъра на Панагюрище. От университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, където са настанени съобщиха, че работниците са с леки поражения по очите и нямат други наранявания. Те са приети в отделението по токсикология за наблюдение. Инцидентът стана в петък сутрин, докато работниците от общинското дружество за чистота дезинфектирали фонтана пред кметството. Мъжете са използвали химическо вещество, което довело до взрив при реакция с водата. 

Не за първи път същите работници почистват същия фонтан. Работата им е рутинна и до момента не е имало подобни инциденти. Какво обаче се обърква, за да избухне взрив, коментира Васил Мезов от инспекцията по труда в Пазарджик:

Работниците отиват при шадравана с готов разтвор. Това е нитро-хлорно съединение, което се използва за дезинфекция, принципно е прахообразно. Бил е приготвен работен разтвор. На няколко места отсипват и в един момент им се струва,че това, което е останало в кофата, вече се е сгъстило и тук идва недопустимият момент, те гребват от водата на фонтана, сипват в кофата, за да разредят разтвора. Това е недопустимо да се прави, защото сипването на вода води до възпламеняване и взрив.

Тепърва инспекцията по труда ще проверява дали работниците са достатъчно квалифицирани за такава работа, били ли са запознати с технологията, дали са инструктирани  формално и носели ли са предпазно оборудване, но в едно са категорични от инспекцията, пострадалите са били длъжни да знаят с какво и как да работят:

При такава реакция такива последствия от подобна грешка те са били длъжни да бъдат запознати и информирани, както и контролирани.

В зависимост от резултатите от проверката длъжностните лица ще понесат финансови санкции, съобщи още Васил Мезов. Полицията също води досъдебно производство.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!