Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив и "Америка за България" ще възстановят съвместно Голямата базилика

Снимка: БГНЕС
В Пловдив президентът на фондация "Америка за България" Джордж Зарубин и кметът на града Иван Тотев подписаха меморандум за възстановяване на Голямата базилика. Според специалистите това е най-големият раннохристиянски храм, открит у нас. Той е и един от най-големите на Балканския полуостров. От него са останали уникални мозайки в два пласта, които се предвижда да бъдат възстановени и експонирани.

Над 4,8 милиона лева ще вложи до 2019 година за реализацията на проекта фондация "Америка за България". Близо 4 милиона лева ще е инвестиционният дял на община Пловдив. До този момент от общинския бюджет са похарчени около 1 милион лева за купуване на терени, подчерта кметът Иван Тотев и припомни, че се предвижда зоната около епископската базилика да бъде обособена като площад.Това ще доведе до реорганизация на движението в центъра на Пловдив:

Площадното пространство ще бъде функционално свързано с първия ни обект с "Америка за България" - раннохристиянската базилика близо до една от източните порти на града. Ще бъде свързано по функционален начин с Одеона и северната страна на Римския форум с обществените сгради. Ще бъде свързано и с улицата културният център "Тракарт". Ще разшири зоната, която трябва да бъде посетена от туристите.

 Реставраторът Елена Кантарева припомни, че тя и екипът й работят на обекта от месец май, 2015 година:

През това време разкрихме и отделихме горния слой, датиран от пети век, и разкрихме долния слой, който е около 600 квадратни метра, но не е доразкрит изцяло. По груби сметки имаме около 1400 квадратни метра мозайка. Надявам се, след като археолозите разкрият северната част и се стигне до мозайка, ние да продължим нашата работа на място, на обекта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!