Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР и Столичната община със съвместна кампания "С колело до работа"

В двора на Българското национално радио беше дадено началото на кампанията "С колело до работа", която се организира съвместно със Столичната община. 11 служители на радиото ще могат да се придвижват до работното си място с предоставени от Центъра за градска мобилност велосипеди, в продължение на 6 седмици. Според работещи в БНР предимствата на придвижването с колело са много:

Всички знаем предимствата -  първо е здравословно, второ – опазват се природата и въздухът, който дишаме. Трето – наистина е най-бързо придвижването и за паркирането е много лесно.

Няма по-голямо удоволствие от това да се идва на работа с колело. По улиците наистина има вече едно толериране на велосипедистите.

Водещата на предаването "Хоризонт до обед" Валерия Николова също идва на работа с колело:Снимка

Когато съм с колелото имам време да помисля за най хубавите неща в живота, не се ядосвам за трафика, наслаждавам се на гледките, които виждам. Велосипедистите трябва да имат своето място в София, трябва да имат удобствата да пътуват с велосипед, а не да се чувстват излишни.

По време на откриването беше пусната в експлоатация новомонтирана иновативна велостойка и бяха предоставени 11 тестови велосипеди, сред които сгъваем и електрически модел.

В следващите седмици с колело на работа ще идва и Петя Зунгурлиева, репортер в радио София:

В следващите шест седмици ще се придвижваме с колело от и до работа. Смятам, че е отговорност на всеки да опазва околната среда, а и също така това е отговорност и към самите нас. По този начин ние водим и по-здравословен начин на живот.

Генералният директор на БНР Александър Велев и заместник-кметът Дончо Барбалов дадоха старт на кампанията
На старта на кампанията в двора на БНР присъства и заместник-кметът на София Дончо Барбалов:

В последните  години се изграждат велоалеи. Имаме изградени 60 стойки за велоколелета. Провежда се в момента процедура за организиране на публична система за наемане на колелета под наем, така че правиме максимално възможното все повече хора да използват велосипеди в града. Следващите години продължаваме с нашите усилия. Навсякъде, където има възможност, ще изграждаме велоалеи.


На работа с велосипед днес дойде и генералният директор на Българското национално радио Александър Велев:

Днес дойдох с велосипед на работа и с удоволствие ще го правя, когато мога, защото живея сравнително близо, на около 5 километра.  С колелото стигам по-бързо, отколкото с кола. По-екологичен транспорт няма от колелото. То е полезно за здравето. Така че препоръчвам на всеки да ползва колело, когато е въможно, за да се придвижва до работа, до магазина, до където и да било и да спортува.


"С колело до работа" е кампания за популяризиране на велосипедния транспорт сред служители на водещи компании в София. Инициативата е част от Европейския проект FLOW, финансиран по програма "Хоризонт 2020".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!