Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение „За земята“ се обяви с артинсталация срещу търговското споразумение между ЕС и САЩ

Снимка: Кремена Данева

С артинсталацията "Троянски кон", която днес може да бъде видяна на Централния площад в Пловдив, от Екологичното сдружение „За земята“ се обявяват срещу търговското споразумение между Европейския съюз и САЩ. Подредена е и пътуваща изложба на плакати, която предупреждава за социалните, икономическите и екологичните проблеми, които се очаква да настъпят, ако бъде подписано споразумението.

Акцията в Пловдив е част от информационната обиколка из страната на екологичното сдружение, подчерта Ивайло Попов и обясни защо избраният символ е троянски кон:

Защото споразумението така, на официално ниво, особено в началото от Брюксел, от Европейската комисия беше представяно като едно изключително, страхотно споразумение, а никой не коментира негативните страни. Това, което най-много ни притеснява, че за да бъде стимулирана търговията, ще бъдат занижени стандартите в различни сектори, а нашата кампания е насочена най-вече към сектора "Храна и земеделие" и смятаме и се вижда от официалните документи, че всъщност Щатите искат сериозно занижаване или направо премахване на някои от регулациите.

Достъпната качествена местна храна, произведена по щадящи за околната среда методи - на това акцентираме също в пътуващата изложба, допълни Ивайло Попов. По думите му България, за разлика от други държави в ЕС, закъснява в организирането на сериозно обсъждане за бъдещето на споразумението, а причините според него са:

Първо, политиците нямат капацитет да организират един смислен дебат по темата и един анализ на това, и второто нещо е желанието им, може би, да бъдем кротки във външно-политически план.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!