Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев откри инициативата "Чети с мен" в Пловдив

| обновено на 11.06.16 в 12:26
Снимка: БТА

Днес в много градове на страната  се провежда третото издание на  кампанията за насърчаване на четенето "Чети с мен", чийто инициатор е президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава се включи в кампанията в Пловдив, където от началото на седмицата се провежда и местната инициатива "Пловдив чете".

Малки и големи деца, техните родители, много любители на книгата, се събраха в Цар Симеоновата градина, за да прочетат откъси от любими книги. Президентът Росен Плевнелиев даде старт на четенето с избора  му – приказките на Ран Босилек, когото цитира с думите:

Народните приказки са първата здрава духовна храна за малките. Разказани на звучен и сладък роден език. Избрах Ран Босилек, защото през тази година ние чествахме 130 години от рождението на този голям български писател. Ще прочета "Дядо и ряпа" и искам специално да обърна внимание на извода  - само заедно можем да успеем, зависи от всеки един от нас.

Откъс от своята книга "Мистър Фини" прочете холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе, която поздрави всички присъстващи с думите: Любовта ми към България е голяма. Бурни аплодисменти предизвика и появата на Поли Генова, която се беше спряла на Мечо Пух. За участието си в инициативата тя заяви:

За мен е важно да подкрепяме идеята за това, че всички трябва  да четем, защото книгите ни помагат да се развиваме, помагат ни да имаме хубав изказ, помагат ни да мечтаем.

Марта Вачкова, Ирмена Чичикова, Дони и Нети, Георги Господинов, и много други известни български творци, прочетоха части от любимите си книги. Бяха връчени и наградите "Читател на годината" на Народната библиотека "Иван Вазов". И днес в града продължават събитията от програмата на фестивала "Пловдив чете", а на централния площад са разположени красивите павилиони на издателствата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!