Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е първият български град, официално приет в международната образователна мрежа на ЮНЕСКО

Снимка: архив

Пловдив стана първият български град, който официално е приет в международната образователна мрежа на ЮНЕСКО. Това е най-новата програма за образование на световната организация с амбициозната цел да обедини градове от всички континенти, които да обменят опит по различни образователни програми.

35 са  до момента градовете, от 20 държави, които членуват в мрежата. Надяваме се на повече контакти с водещи градове от държави, които имат по-добре развити образователни системи от нашата, заяви зам.-кметът Стефан Стоянов.
В началото на миналата година в Пекин е гласувана директива, която дава рамките на програмата на ЮНЕСКО и задава основните цели, които са намаляване на децата, които нямат достъп до образование, подобряване на образователните системи по света и едно от важните неща за нас, обмяна на опит. В момента работим с Пловдивският университет по международна програма за привличане на студенти извън България за софтуерно инженерство. Повече от година върви програма за иновативни училища. В момента разработваме пилотния проект за монтесори детски градини. Това са големи програми, които трябва да получат своята популяризация и такъв тип организация, толкова голяма мрежа и то доминирана от ЮНЕСКО, ще ни даде едни различни възможности, от които смятаме да се възползваме, подчерта, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!