Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерски пазар в Бургас

Снимка: hrankoop.com

Фермерски пазар посреща от днес ценители на истинските продукти в Морската градина на Бургас. Пазарът е част от инициативата за свързване на малките местни ферми и производители с потребителите.

Зеленчуци, плодове, странджански мед, вино и месни продукти от Бургаски регион предлагат близо 20 производители на фермерския пазар в Бургас. С влизането в новия програмен период се увеличава и интересът към сдружаване на земеделските производители, посочи при откриването му министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

И оттам използването на два инструмента за подкрепа за създаването на такива фермерски пазари. Има такива и по програмата за развитие на селските райони, и по една мярка за пазарна подкрепа, чрез оперативни инвестиционни програми.

Биопродукти на ниска цена. Това означава да закупиш стоката директно от производителя, коментира Коста Костов, зеленчукопроизводител от Айтос:

Значи такъв домат няма в момента на борсата. Там се продава по 3.50-4.00 лева. Аз на магазина го продавам 3.00 лева и от мен го купуват разни прекупвачи, и го продават по 6.00 лева. Това е най-лошото.

Ралица Кунева е сигурна в качеството на меда, който предлага тяхната ферма с 800 пчелни кошера:

Нашият продукт е натурален и чист. Всеки един от видовете има лабораторни изследвания за качество, както и поленов анализ. Затова сме сигурни в състава на меда, който предлагаме.

В момента в страната функционират общо 10 фермерски пазара, уточни министърът на земеделието и храните Десислава Танева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!