Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Карнобат се обяви срещу Трансатлантическото споразумение

Карнобат стана първата бургаска и третата българска община, която се обявява срещу Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ и аналогичното – с Канада. След като Ловеч и Горна Малина, които подкрепиха декларацията от Барселона от 22 април, Общинският съвет в Карнобат ще гласува също присъединяване към документа. Тя е подкрепена вече от 2000 общини и региони в Европа, каза за Радио Бургас кметът на Карнобат Георги Димитров. Това е един своеобразен референдум, пояснява Димитров:

Ние смятаме, че Европа трябва да защитава интересите на европейските граждани. В момента това Трансантлантическо партньорство за търговия и инвестиции със САЩ и аналогичното Споразумение за търговия и услуги с Канада, първо се подготвят в условията на пълна непрозрачност. На второ място, изтеклата информация подсказва, че там се подготвят договорености, които не са в интерес на европейските граждани. "Да" на свободната търговия, но в рамките на утвърдените европейски правила. "Не" на липсата на стандарти...

Вижте какво става примерно при храните – ние години наред, може би вече 10-15 – опитваме да въведем системата за контрол на храните, която е американска система. Сега на нас ни се предлагат стандарти, които, примерно, допускат влагане на нитрати в продуктите, в които потребяваме, допускането на ГМО култури, нарушаването на демократични завоювания – участието, да речем, в обществените поръчки, конкурентната среда...

И в този случай ние искаме да защитаваме интересите както на нашето производство, така и на всички нас, които сме потребители.

Не съм убеден, че става дума за нови пазари за нас – напротив – аз мисля, че Европа се отваря като един огромен пазар за транснационалните компании на САЩ и на Канада при неограничени права. Вижте какъв е парадоксът. Дребнотемието, с което се занимават европейските чиновници – примерно извивката на една краставица или унифицирането на зарядните устройства на мобилните телефони. Това, че ние можем да ядем храни, натъпкани с ГМО – царевица, ръж, ечемик и производните от тях, не е въпрос, който да е поставен на дневен ред. 

Това защитава нас и поколенията, които ще бъдат след нас. Заради това ние сме длъжни да надигнем глас...

Воторото е протекционистката политика на САЩ и Канада за тяхното производство. Доколко обаче са защитени интересите на нашите производители? Затварянето на споразумението, тази непрозрачност, тази секретност , поражда у нас съмнения, че не всичко е в реда на правилата, че става дума за някакъв лобизъм. Ние искаме да видим силната позиция – заради това е ЕС, за да защити позицията на своите граждани. В момента това не се вижда...

Днес се появи информация, че вероятно САЩ до края на годината няма да бъдат готови със всички свои конкретни предложения във връзка с подписването на това споразумение. Не знам доколко е повлияла реакцията на европейските общини. В крайна сметка един контракт се подписва от две равноправни страни. А реакцията на местния бизнес е като реакцията на всеки един жив организъм. Това е естествената реакция да търсим защита. 

Тук не става дума за свободна търговия, тук става дума за свободия без правила, където надделява по-силният.А по-силният в случая са транснационалните компании.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!