Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75% от жителите на пловдивския район „Тракия“ харесват средата, в която живеят

Снимка: plovdiv.bg

75% от жителите на пловдивския район „Тракия“ харесват средата, в която живеят, а две трети биха се включили в акции по облагородяването й. Това показва проучване, направено по поръчка на ONE ARCHITECTURE WEEK, чийто екип подготвя провеждането на тазгодишния едноименен фестивал в третия по големина панелен квартал в страната.

Според архитектите за изминалите 25 години така наречените „квартали - спални“ са се променили значително, жителите им са „взели нещата в свои ръце“, а целта на форума е да срещне бъдещите идеи на гражданите с тези на местната администрация и държавните институции, за да се разгърне развитието в градивен план. Любо Георгиев, директор на фестивала:

Ние с фестивала вече сме се включили в тази лаборатория, която е „Тракия“ с проучването, с една програма в едно от училищата в Тракия“, градски познания. Направили сме вече седем-осем срещи с граждани в различни части на квартала, взимали сме карти от общината, информация от района - залесяване, озеленяване, плановете за промени за паркиране, за пътни мрежи, всичката тази информация вече е комбинирана в една интерактивна карта, практически тестваме нови методи за взаимодействие.

Екипът ще издаде също книга с данните от проучванията. За фестивала през есента се подготвя и изложба. В обсъжданията по време на форума ще се търси и отговор на въпроса - защо е много малък броят на жителите на квартала, които искат да се включат в програмата за саниране. От около 300 панелни блока в „Тракия“ санираните са едва четири, а по 11 предстои да започне работа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!