Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествена митинг-заря в Карлово отбелязаха 179 години от рождението на Васил Левски

Снимка: БТА
Стотици жители и гости на Карлово присъстваха на тържествения митинг-заря на площад "Васил Левски" по повод 179-тата годишнина от рождението на Апостола.

Площадът бе изпълнен от хора и озарен от светлина. Представител на група военнослужещи положи гирлянд на признателност на паметника на Апостола на свободата, а след химна на Република България небето беше озарено от празничните илюминации. В словото си преди това по повод 179-тата годишнина от рождението на Васил Левски председателят на Народното събрание Цецка Цачева подчерта, че заветите на Левски трябва да бъдат водещи за българите и за българските политици, особено в моменти като този:

Аз мисля, че днес, когато българските държавни институции заявяват категорично запазването и единството на Европейския съюз, когато работейки в този съюз, отстояват българските интереси не с ултиматуми, а в партньорство, когато всички ние - гражданите и институциите се стремим да допринесем за развитието и усъвършенстването на този съюз, то безусловно ние спазваме заветите на Левски. Да живеем свободни сред свободни хора! Да пазим собствената си и общата свобода!

По-рано днес в карловския храм "Св. Николай" беше отслужена тържествена литургия и бяха поднесени венци и цветя на гроба на майката на Васил Левски - Гина Кунчева. По традиция бяха посрещнати и участниците в Националния поход "По стъпките на Левски". Тази година в него се включиха над 200 души от цялата страна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!