Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метрото вече вози и до кв. "Хладилника"

Снимка: БТА
От днес столичани вече могат да ползват метрото до квартал "Хладилника", след като новият участък от подземната железница бе открит в присъствието на премиера Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова. 20 хиляди нови пътници ще могат да ползват от днес разширението на софийското метро. За повечето жители на квартала това е дългоочакван момент.


За по-малко от две години бяха построени 1,3 км и нова голяма метростанция с шест входа. Очакваме 75 хиляди тона годишно спестяване на вредни емисии. Продължаваме с новите седем станции, които строим в момента, а до края на  годината очаквам да започнем и останалите пет метростанции, заяви Йорданка Фандъкова. Премиерът Борисов добави:

Искам да ви кажа, че сме се договорили със строителите на 14 септември да пуснем и Западната дъга, която да свърже Северната тангента. Дадохме от бюджета, за да може да се свърже с Южната дъга. И да успокоя хората от Северната тангента, че в момента текат отводителните процедури, проектирането. В много скоро време, защото такъв е законът, и тези обходи и преки връзки със Северната тангента ще се построят.

Директорът на столичния метрополитен инж. Стоян Братоев е изчислил, че от метростанция "Витоша" до центъра на София ще може да се стига за 9 минути.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!