Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив кандидатства за 70 милиона лева за създаването на Център за върхови постижения

Пловдив се готви да привлече 70 милиона лева за създаването на център за върхови постижения. Предвижда се по Оперативната програма  „Наука и образование за интелигентен растеж“ в страната в следващите години да  бъдат разкрити  общо  4 такива такива центъра.  Пловдивският  ще бъде специализиран в областите - биотехнологии и храни.

Водещи в работата по проекта ще  са 4  пловдивски университета с участието и  на и 7 - те регионални  структури на Институтите на БАН, общинската администрация и бизнеса. В момента се обсъжда дали евентуалният център в Пловдив да е тясно профилиран, или широкоспектърен  , подчерта замeстник- кметът Стефан Стоянов

Биотехнологиите, като цяло, дават много възможности. Самите профили на университетите  са различни -  от една страна, медицинският университет, от друга - аграрният, хранително-вкусовият. Изцяло зависи от тях да кажат  къде сме по-силни, къде има смисъл да се надгражда и да се развива. Ясно трябва да се знае кой какво ще прави и как ще бъдат инвестирани тези средства. Една част от тях ще бъдат за сгради и оборудване. Голяма част от парите са за специфична техника и за издръжка на този център.

Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ се открива през септември, като вече са ясни предварителните насоки за кандидатстване.  Пловдив ще е готов в края на годината .

Трябва непременно да се възползваме от тази възможност. Имаме шанса и с помощта на бизнеса  да създадем още по-голям научен капацитет, който да дава добавена стойност в региона, подчерта Стефан Стоянов .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!