Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Меркел: Хората в Мюнхен показаха, че живеем в свободно общество, проявяващо човечност

Ангела Меркел
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че скърби за убитите в снощното нападение в Мюнхен и обеща, че службите за сигурност ще направят всичко възможно за безопасността на обществеността. Тя направи специално обръщение след заседание с директорите на силите за сигурност.

Всички ние - казвам  това от името на цялото  федерално правителство - скърбим  със свити сърца за тези, които  никога повече нямат да се  върнат при семействата си.

На  семействата, родителите и децата, на които днес всичко изглежда  напразно и безсмислено, казвам лично и от името на много, много германци: споделяме болката ви, мислим за вас и страдам с вас
, заяви Меркел.

Канцлерът на Германия похвали работата на полицията и посочи, че в днешните времена на сигурност доброто им функциониране е от изключителна важност. Меркел благодари и на жителите на Мюнхен, особено тези, които са отворили вратите си да приемат непознати, след като градът се озова в състояние на почти пълна блокада.

Тези хора показаха, че живеем в свободно общество, което проявява човечност, а именно в тези ценности се съдържа огромната ни сила, подчерта канцлерката.

Такава нощ, но и такъв ден, е много трудно да бъдат понесени от всеки един от нас, в това число и на фона на ужаса през последните дни при атаките в Ница и в Бавария, посочи още  Меркел.

Откритите куршуми съответстват на намереното оръжието на престъплението, което е 9-милиметров "Глок 700", обясни по  време на пресконференция в Мюнхен по повод снощната стрелба германският вътрешен министър Томас де Мезиер. В жилището на 18-годишния младеж са били открити материали, които са му послужили за подготовка за стрелбата, но не са открити такива, които да показват връзката му е терористични организации.

Трябва да бъдем единни, да се фокусираме над ценностите, в които вярваме и да се изправим на крака след тежки мигове като снощния, подчерта де Мазиер, които също като германския канцлер изтъкна изключително навременната реакция на силите за сигурност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!