Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачите вече имат свободен достъп до пловдивската митница

Снимка: Кремена Данева

На Митница Пловдив вече действа нов вход-изход, който осигурява безплатен достъп на превозни средства за проверка на стоки и товари. Изграждането му започна след протеста на превозвачи миналия месец заради таксата, която трябваше да плащат на частната фирма  "Митнически терминал". 

Новият подход към Митница Пловдив ще спести на  превозваческите фирми общо 1 милион лева годишно. До днес всеки камион трябваше да плаща за преминаването си през частния имот 31 лева, каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор  на Съюза на международните превозвачи:
За нас това е една малка победа над бюрокрацията. 
От няколко години и ние,  и превозваческите фирми искахме този проблем да бъде разрешен, подчерта от своя страна началникът на Митница Пловдив Павел Геренски. Той уточни, че проектът е станал възможен и след окончателното решение на Пловдивския административен съд, тъй като частната фирма е обжалвала изграждането на новия подход.  
Вече всеки икономически оператор има възможността да получи пряк достъп до халетата за митническа проверка. Наистина, едно добро решение, функционално и в услуга на бизнеса.

В проектирането и строителството на новия портал към митницата, изхода и подхода към "Кукленско шосе" са вложени  50 хиляди лева, осигурени от Агенция "Митници".

Йордан Арабаджиев съобщи също, че българските камиони чакат по няколко дни  на пунктовете по границата ни с Турция, но уточни, че "това  на практика е нормализиране на обстановката в сравнение с периода след опита за преврат":
Имайки предвид, че България е външната граница на ЕС, също така процедурите в Турция вървят по-тежко, затова се чака. Напрежение има. Всички превозвачи са притеснени, най-вече от  това да не се наложат допълнителни рестрикции спрямо тях, но на този етап, като изключим чакането по границите, нещата са сравнително спокойни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!