Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив през август заради решението на МС за Панаира

Снимка: община Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев определи като "изненадващо" вчерашното решение на Министерския съвет за прехвърляне на държавните  дялове от Пловдивския панаир. Съгласно решението, 20% от тези дялове ще получи Община Пловдив, а 29 на сто - Община Варна. Тотев заяви, че след обстоен анализ, Общинският съвет ще вземе решение по казуса на извънредна сесия в началото на август.  Към настоящия момент,  общината не разполага с никаква  информация за състоянието на Панаира, уточни Тотев.

Знаем само оценката на държавата от миналата година, която е около 70 млн. лв. и която вероятно не е актуална,  подчерта кметът. Той обясни, че до месец ще се опитат да получат по-детайлна информация от Министерството на икономиката, за да вземат съветниците правилно решение. Тотев призна, че Общината, макар и да е миноритарен собственик на Панаира, не е получавала 10 години никакви дивиденти, дори не са представяни отчети на дружеството. 

Междувременно на днешната сесия на местния парламент съветникът от ГЕРБ Спас Гърневски поиска в декларация оставката на икономическия министър Божидар Лукарски, заради несправедливото разпределение на дяловете между Пловдив и ВарнаСнимка


Кабинетът мотивира вчерашното си решение със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на Панаира с цел привличането на инвестиции в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!