Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Микенски съд за съхраняване на парфюми от 13 в. пр. Хр. откриха в село Баня

Снимка: архив

Голяма част от микенски съд за съхраняване на парфюми (алабастрон) беше открит в укрепеното селище от късната бронзова епоха (13 в. пр. Хр.) в местността Бресто, село Баня, община Разлог. Находката отпреди 33 века хвърля нова светлина върху контактите на планинските райони от Южна България и егейските градски центрове от времето на микенските дворци. Когато в Бресто се появява първото укрепено селище, в по-важните микенски селища се строят нови отбранителни съоръжения. В началото на 12 в. пр. Хр. Източното Средиземноморие е разтърсено от политически и икономически кризи, които довеждат до загиването на микенската цивилизация и разпадането на хетското царство в Анатолия. В същото време е напуснато и Бресто. Силно укрепеното селище в местността Бресто, землището на село Баня, се проучва от археолози от Нов български университет, университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен и Регионалният исторически музей в Благоевград. Една от целите на проучванията в Бресто е да се разберат по-добре богатството и контактите на това силно укрепено селище, намиращо се в долината, която разделя Рила, Пирин и Родопите. За далечните контакти на обитателите на Бресто свидетелства и пластина от бивна на глиган, която вероятно е подготвена за производството на церемониален микенски шлем.


Вижте още

Безплатни очни прегледи в Гоце Делчев

Стартира Национална скринингова кампания за очни прегледи „Зрението е всичко! Прегледай се!“.  Инициативата цели да спомогне за диагностиката на най-честите очни заболявания, да популяризира същественото значение на профилактичните прегледи и да информира обществото за важната роля на грижата на очното здраве.   В град Гоце Делчев прегледите на..

публикувано на 11.05.21 в 10:26

НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград отбеляза своя патронен празник с „Урок по родолюбие“

Ученици и учители в най-старата гимназия в Югозападна България, поднесоха цветя пред паметниците на Светите братя Кирил и Методий, както и на един от основателите на училището – Кузман Шапкарев. Националната хуманитарна гимназия е едно от първите средища на българщината и днешния ден е празник за всички родолюбиви българи, заяви Марин Митов,..

публикувано на 11.05.21 в 10:22

Тържествено изпращане на абитуриентите в Разлог

След като миналата година, заради пандемията, бяха отменени тържествените чествания на завършващите ученици от община Разлог, както и празничното шествие на абитуриентите през центъра на града, тази година със заповед на кмета на Разлог инж. Герчев се възстановяват всички прояви. Община Разлог по традиция ще организира тържествено изпращане на..

публикувано на 11.05.21 в 10:16

Перник се включва в проекта Нощ на литературата

За поредна година Перник се включва в организираната за десети пореден път у нас Нощ на литературата. Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове съвместно с Европейското сдружение на националните културни институти от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на..

публикувано на 11.05.21 в 10:12

Затворен за движение днес е пътният участък при борсата на село Кърналово

Във връзка с дейностите по полагане на износващ пласт асфалтобетон на пътя при новообособеното кръгово кръстовище в близост до борсата на с. Кърналово, от Община Петрич информират, че днес този участък ще бъде затворен за движениеот 09.00 до 19.00 часа. Има обходни маршрути: За пътуващите от Петрич в посока Сандански и София, движението..

публикувано на 11.05.21 в 08:56

В петък ФК "Пирин" ще празнува спечелената титла във Втора лига

С празнична програма тимът на ФК “Пирин” ще получи шампионската купа и златните медали за спечелената титла във Втора лига за сезон 2020/21. В петък, 14 май, в домакинския двубой със „Струмска слава“ на стадион “Христо Ботев” в Благоевград “орлетата” ще отпразнуват своя успех. Срещата е с начален час 19:00 и не е предвидена за телевизионно..

публикувано на 11.05.21 в 08:46

Концерт под мотото "Музикално-поетични паралели България – Франция" ще се състои в Кюстендил

Концерт под мотото "Музикално-поетични паралели България – Франция" ще се състои в читалище "Братство" в Кюстендил на 11 май от 18.00 часа, съобщи председателят на читалището Иван Андонов. В класическия концерт участват цигуларят Божидар Братоев /Монако/ и пианистката Валентина Гюлева.  В концертната програма са включени произведения на Владигеров,..

обновено на 11.05.21 в 08:43