Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микенски съд за съхраняване на парфюми от 13 в. пр. Хр. откриха в село Баня

Снимка: архив

Голяма част от микенски съд за съхраняване на парфюми (алабастрон) беше открит в укрепеното селище от късната бронзова епоха (13 в. пр. Хр.) в местността Бресто, село Баня, община Разлог. Находката отпреди 33 века хвърля нова светлина върху контактите на планинските райони от Южна България и егейските градски центрове от времето на микенските дворци. Когато в Бресто се появява първото укрепено селище, в по-важните микенски селища се строят нови отбранителни съоръжения. В началото на 12 в. пр. Хр. Източното Средиземноморие е разтърсено от политически и икономически кризи, които довеждат до загиването на микенската цивилизация и разпадането на хетското царство в Анатолия. В същото време е напуснато и Бресто. Силно укрепеното селище в местността Бресто, землището на село Баня, се проучва от археолози от Нов български университет, университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен и Регионалният исторически музей в Благоевград. Една от целите на проучванията в Бресто е да се разберат по-добре богатството и контактите на това силно укрепено селище, намиращо се в долината, която разделя Рила, Пирин и Родопите. За далечните контакти на обитателите на Бресто свидетелства и пластина от бивна на глиган, която вероятно е подготвена за производството на церемониален микенски шлем.


Вижте още

Ученици разговаряха с роботи

Ученици и учители от ПМГ „Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил представиха открит урок „Разговори с роботи“ по програмата „Умения за иновации“. По време на него учениците от 7-ми клас демонстрираха умения за разработване на чатбот, подпомагащ изучаването на граматиката на българския език. В рамките на проектно базирания урок, обхващащ предметите..

публикувано на 29.02.24 в 19:12

Овладян е горският пожар в землището на Сатовча

Над 95 декара държавни и общински гори, както и самозалесили се земеделски земи, обхвана горски пожар в землището на Сатовча. Часове наред продължи борбата с огнената стихия, като имаше реална опасност тя да стигне и до населеното място.  Сигналът за пожара е подаден около обяд от служител на пожарната в Сатовча. Незабавно е направена организация в..

публикувано на 29.02.24 в 18:43

Въздушната помощ влиза в стандарта по Спешна медицина

Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина. Това предвиждат промени, публикувани за обществено обсъждане няколко седмици след доставката на първия медицински хеликоптер. С предложените промени в стандарта се прецизират медицинските показания, при които ще се осигурява транспорт по въздуха за пациенти в спешно състояние. Разписани са..

публикувано на 29.02.24 в 16:23

Нов плувен басейн отваря врати в Перник

Закрит плувен басейн отваря врати в Перник на 1 март, съобщиха от общината. Съоръжението се намира в новоизградения учебен корпус на Основно училище „Св. Иван Рилски“ и Природо-математическата гимназия „Христо Смирненски“ и ще работи всеки ден от 08:30 ч. до 20:00 ч. по установен график. Учениците на двете училища ще могат да ползват закрития плувен..

публикувано на 29.02.24 в 14:36

Голям пожар край Сатовча

Служители от трите горскостопански участъка на „ДЛС Дикчан“ участват в гасенето на пожар в землището на Сатовча, местността Вълнев рид. Първоначално огънят обхваща самозалесила се иглолистна растителност, както и залесена горска територия с бреза.  В последствие пожарът навлиза и в иглолистна гора. В акцията по ограничаване на огъня се включват..

публикувано на 29.02.24 в 14:26

Разкриха лаборатория за канабис в Кочериново

База за отгреждане на канабис е разкрита в град Кочериново, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Задържан е  31-годишен благоевградчанин. Образувано е досъдебно производство по случая, работата продължава под надзора на прокуратурата.  Полицаите от РУ в град Рила  извършили процесуалните действия в имота, къща в Кочериново, в..

публикувано на 29.02.24 в 14:12
Комисар Йордан Дундаков / третият от ляво на дясно/ представи новата система за обслужване на гражданите

Без опашки в пункта на КАТ в Перник

Нов технологичен ред премахна опашките от чакащи за регистрация и пререгистрация на пътни превозни средства в пернишкия квартал "Калкас", съобщи директорът на „Охранителна полиция” в ОДМВР комисар Йордан Дундаков. Гражданите вече се обслужват на едно гише, като времетраенето е значително скъсено. Ако до въвеждането на системата „Обслужване на едно..

публикувано на 29.02.24 в 14:07