Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 лечебни заведения у нас работят с новата система за регистрация чрез пръстов идентификатор

С новата система за регистрация на пациенти чрез пръстов идентификатор вече работят над 100 лечебни заведения в страната. Това обясниха заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков и подуправителят на Националната здравноосигурителна каса Иванка Кръстева, които посетиха Университетската болница "Свети Георги“ в Пловдив, където действат 80 от новите устройства. 

До момента не са постъпили откази от страна на пациенти, няма и сериозни проблеми с тестването на системата, подчерта Ваньо Шарков:
Установихме, че колегите много бързо влизат и много лесно работят със системата. Първоначалната регистрация се случва за по-малко от минута, а регистрацията при следваща хоспитализация отнема, както видяхте, секунди. Това е системата, чрез която всеки един пациент може да контролира как се изразходват финансовите средства, които като здравно-осигурителни внпоски постъпват по неговата сметка.

Устройства ще бъдат монтирани и в Районните здравни каси, за да бъде улеснена първоначалната регистрация на гражданите и да се ускори натрупването на база данни за всеки пациент. Д-р Шарков беше категоричен, че чрез пръстовия идентификатор ще спрат злоупотребите и припомни  случая с разследвана от прокуратурата болница, в която бяха открити в шкаф лични карти на фиктивни пациенти.

Относно очакванията за завишаване на контрола проф. Карен Джамбазов, изпълнителният директор на пловдивската университетска болница, допълни:
Говорим вече за нещо, което не е материален носител, а просто е жив човек, който трябва да се регистрира. Така, че при всички положения ще има подобряване на контрола, но и  остава един много важен въпрос - дали самите лечебни заведения дават това качество, което е необходимо за парите, които се плащат и дали наистина се извършват тези дейности, но този процес е много по-сложен

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!