Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Любомир Данчев, обвинен в умишлен палеж на тютюневите складове

| обновено на 01.09.16 в 18:26
Снимка: Кремена Данева

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Любомир Данчев, обвинен в умишлен палеж на тютюневите складове. Според магистратите, данните от разследването до момента сочат, че пожарът е тръгнал от помещението на 4 -тия етаж на сградата, която е обитавал бездомникът.
Налагането на Любомир Данчев от окръжния съд на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ е правилна преценка, подчерта и съдебният състав на апелативния съд като беше изтъкнато също криминалното минало на обвиняемия, това, че разполага с оскъдни средства от пенсия, отпусната от ТЕЛК, както и че няма постоянен адрес. Пред магистратите той каза, че не е подпалвал складовете и поиска да бъде настанен в социално заведение. В хода на заседанието защитата на Данчев отново разви тезата, че няма как пожарът да е предизвикан от два фаса от стаята на Данчев. Адвокат Тошкова се позова и на свидетелски показания, според които огънят е тръгнал от друга посока.

Стаята на Любо се намира в посока на улица "Иван Вазов", северна посока, ако мога да бъда точна, докато това място, което описва пожарникарят, е в южната част на тази стая.

От своя страна прокурорът по делото Атанас Гичев заяви:

Никой не го е видял как е хвърлил фаса и как е предизвикал пожара, такъв свидетел няма, но от всички останали доказателства, ние считаме, че може да се направи обосновано предположение, каквото законът изисква, че той е физическият причинител на пожара. Няма други заподозрени. Преди два месеца излезе от затвора, няма постоянно местоживеене. Каква друга мярка да му наложим? Смятам, че е правилно.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

До 40 дни собствениците на складовете трябва да представят конструктивни експертизи и проекти за временното им укрепване, реши комисията, която извърши оглед на засегнатите сгради. Това е записано в решенията на Междуведомствената комисия, която извърши оглед на засегнатите сгради, които са  паметници на културата. Също в срок от 40 дни след съгласуване на проектите трябва да бъде извършено и укрепването. 


Междуведомствената комисия посочва още, че до 6 месеца собствениците на двата склада - на ул. "Капитан Андреев“ и на ул. "Екзарх Йосиф“ трябва да  представят инвестиционни проекти за консервационни, реставрационни и ремонтни дейности. Изрично се посочва от еспертите, че трябва да бъдат съхранени декоративни елементи от фасадите, които са с висока степен на застрашеност и в голяма степен са унищожени. Крайният срок, който комисията поставя за изпълненние на проектите е 1 септември 2018 година. От петък за преминаване на пешеходци се отваря северозападният тротоар по ул. "Иван Вазов“. Другите ограничителни мерки там остават в сила. Собственикът на тютюневият склад на ул. "Капитан Андреев“ е задължен да изгради надеждна предпазна навесна конструкция за преминаване на пешеходци.


Разследването на инцидента, при който бяха опожарени 4 от постройките в тютюневия град, 3 от които паметници на културата, продължава.


Все още не са известни резултатите от пожаро-техническата експертиза.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!