Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Николай Кирков: Контролът по магистралите е силно затруднен

Снимка: Венелина Попова
Контролът по магистралите е силно затруднен, заради липсата на специализирани полицейски части, заяви комисар Николай Кирков - директор на МВР Стара Загора. През тази област минава най-дългият магистрален участък, но през нощта е осветено само в района на 165 км от автомагистрала "Тракия".

Николай Кирков заяви, че никога не би рискувал живота на полицаите като ги изпрати на нощно дежурство на магистралите:

Те са опасни всичките такива явни и принудителни мерки, това е много рисково и на автомагистрала никъде не се прави в Европа. Контролът е безпристрастните технически средства, видеонаблюдението.

Той очаква след разрешението на министър Бъчварова от началото на август проверки по пътищата да извършват и униформени извън състава на Пътна полиция, нарушенията да намалеят, но въпреки засиленият полицейски контрол, произшествията в градски условия и по пътищата в областта се увеличават.

През първите осем месеца на годината са пострадали 51 непълнолетни и 1 210 възрастни, загиналите са 35.

Николай Кирков констатира, че са намалели и сигналите от граждани за нарушения по пътищата заради факта, че трябва да свидетелстват по делата. 

На въпрос на "Хоризонт" колко пъти е получил обаждане от високопоставени лица за покриване на нарушения по пътищата, комисарят отговори: "Нито едно".

Началникът на "Пътна полиция" обаче не отрече, че все още има такива опити за натиск върху него.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!