Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив откриха запазени мозайки от втората половина на 4 век

Снимка: Кремена Данева

Археолозите в Пловдив откриха запазени мозайки от втората половина на 4 век. Това стана при разкопките в центъра на града.

Новооткритите мозайки са добре съхранени и дават по-ясна представа за мащабите и значението на  храма в този период от историята на древния Пловдив, разказа ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова:

Най-напред излезе този медальон с пауна, който води богомолците през централния вход към базиликата и около него имаме медальони в квадрати с птици. И тука вече в тази част е оформен медальона с два кантароса. Това са съдове с две дръжки, които са много популярни в изображенията в ранното християнство, свързани с религиозния култ и за нас това наистина беше нещо невероятно.

Общо около 300 кв. метра от мозайките на базиликата са вече напълно разкрити, уточни Жени Танкова. Тя съобщи, че в изминалите два дни екипът й е намерил и фрагменти от стенописи от края на 10 и началото на 11 век. Предполага се, че по-късният храм е обслужвал средновековния некропол, възникнал в същото пространство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!