Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Бюджет 2017 е справедлив, коректен и разумен

Не съм аз този, който се бори за заплатата и за постовете, заяви президентът

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че проектобюджетът за 2017 година е справедлив, коректен и разумен. В Пловдив, където присъства на откриването на конференцията „Да правиш бизнес в България: Успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал“, държавният глава призова народните представители да подходят отговорно към разглеждането му.  

Според Плевнелиев планираните средства в сектор "Сигурност" и специално за Българската армия кореспондират с ангажиментите на страната ни за достойното членство в НАТО и отговарят на очакванията на армията за ускорена модернизация.
Предвидените през 2017 година 200 милиона лева за закупуване на нов български изтребител да бъдат използвани при прозрачни процедури, призова президентът Плевнелиев като подчерта, че обсъжданията и за критериите, и за потенциалните варианти за модела на самолет, трябва да бъдат обществено застъпени и публични. 
По повод коментарите след оставката на Кристалина Георгиева, че е възможно той да бъде номиниран за следващия български еврокомисар, Росен Плевнелиев заяви:
Надявам се в последната година и половина на всички в България да е станало ясно кой съм аз и за какво се боря.... Надявам се след като аз съм първият български държавен глава, който отказа с ясни аргументи да се кандидатира за втори мандат веднага след първия, най-после всички в тази държава да са разбрали, че не съм аз този, който се бори за заплатата и за постовете и никога не съм го правил и нямам нужда от това, но ако мога да бъда полезен на България и на обединена Европа, по всеки смислен начин, аз съм там. И ще бъда там.


Президентът честити в Пловдив на всички българи Деня на будителите, като призова:

Да ценим, пазим и надграждаме делото на българските будители!
В града под тепетата държавният глава отправи думи на благодарност към тези, които допринасят за духовното и моралното извисяване на нацията:
Нека никога не забравяме как българският народ устоя през вековете, нека никога не забравяме колко здрави са нашите фундаменти и устои, нека никога не забравяме колко много дадохме на света, нека ценим, пазим и надграждаме делото на българските будители, и нека в Деня на българските будители да се обърнем с думи на благодарност към съвременните български будители – учителите на България, хората на културата и духовността и да си пожелаем духовното и моралното в нашата държава също да процъфти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!