Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължава се бедственото положение в село Хитрино

Снимка: Радио ШУМЕН

Бедственото положение в село Хитрино се удължава до приключване на неотложните аварийно-възстановителни работи в района. Решението за това е на  областния управител на Шумен Донка Иванова. Ограниченията за достъп на живеещите в Хитрино до къщите им остават в сила.

Дава се срок до 15 дни, в които фирмата от Русе трябва да организира транспортирането на всички цистерни до площадка извън територията на Шумен.

Общо четири цистерни са изведени до момента от Хитрино. Това съобщи министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски. Той допълни, че утре извън населеното място ще бъдат извадени още три цистерни. В Хитрино ще останат само пет, но според Московски, те са едни от най опасните, защото връзките между тях са усукани. Министърът каза още, че след изваждането на последната цистерна в населеното място ще влязат екипи на енергодружеството и ВиК, които ще възстановят тока и водата, за да могат хората да се приберат по домовете си. До момента са направени и замервания на вредни вещества в 14 къщи, като са взети мерките за вратите и прозорците, за да може дограмата да бъде направена и да бъде поставена при връщането на хората в домовете им. Работата по проверката във всеки един от домовете на хората за вредни вещества ще продължи и късно тази вечер. Специално са поръчани осветителни тела, които да бъдат поставени от екипите, които вършат това, каза министър Московски. Попитан дали има опасност за хората, министър Московски отговори:

Категорично, не! Измерванията, които са направени, няма причини да будят никакви тревоги в населението. Бъдете сигурни, че ако има нещо, целият щаб би се изместил.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!